Agenda

BOKD20196 en 7 juli 2019

De Betuwse open kersendagen zijn dit jaar op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 in boomgaard d´n Kerkewardt in Wadenoijen. De boomgaard ligt direct aan de afslag Wadenoijen van de A15.


Share:Facebook!

Twitter

De kersenteelt in de Betuwe

Betuwse kersen zijn er al sinds mensenheugenis. De Betuwe is dan ook uitermate geschikt voor de fruitteelt en in het bijzonder voor de kersenteelt. De kersenteelt in de Betuwe kreeg met de komst van nieuwe rassen en onderstammen begin jaren negentig van de vorige eeuw een impuls. Dankzij onderstammen die ervoor zorgen dat de bomen zwakker groeien en eerder produceren konden de arbeidsintensieve hoogstambomen plaats maken voor moderne laagstamaanplanten.

Laagstam boomgaarden kunnen makkelijker met netten worden beschermd tegen de vogels. Ook zijn de kersen makkelijker met een overkapping tegen regen te beschermen. Zonder een dergelijke ‘regenjas’ scheuren veel kersen als ze nat regenen. Onder een overkapping kunnen de Betuwse kersen in alle rust blijven hangen totdat ze hun optimale grootte en smaak hebben bereikt.

Tegelijk met de nieuwe, zwakke onderstammen kwamen ook een aantal nieuwe kersenrassen beschikbaar die nog groter, zoeter en voller van smaak zijn dan de traditionele rassen.

Pluk Kordia13Betuwse kersen 02Bloeiende kersen GP2007 005Nachtvorstwering kers met paraffinepotten GP2008 134


Share:Facebook!